«Δεν υπάρχει καμία αμέλεια», τόνισαν ως μάρτυρες καθηγητές μαιευτήρες
Έκανε ακριβώς ό,τι έπρεπε και όπως θα ενεργούσαν και οι ίδιοι σε παρόμοια περίπτωση, κατέθεσαν χθες στο Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Καλαμάτας, μαιευτήρες και καθηγητές γυναικολογίας, που εμφανίσθηκαν ως μάρτυρες υπεράσπισης στη δίκη του γυναικολόγου – μαιευτήρα του Νοσοκομείου Καλαμάτας, για το θάνατο μωρού στις 11 Μαΐου 2011.
Ο ίδιος ο γιατρός στην απολογία του, παρουσίασε αναλυτικά τα όσα συνέβησαν τη μοιραία εκείνη νύχτα στην αίθουσα τοκετού του νοσοκομείου, υπογραμμίζοντας ότι δεν είχε καμία ανησυχητική ένδειξη από την παρακολούθηση της 18χρονης επιτόκου, ώστε να κάνει νωρίτερα καισαρική τομή.
Η δίκη λόγω του προχωρημένου της ώρας χθες αργά το μεσημέρι διεκόπη και θα συνεχισθεί στις 31 Μαΐου με την αγόρευση της Εισαγγελέως και τις αγορεύσεις της πολιτικής αγωγής και της υπεράσπισης, ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία και να εκδοθεί απόφαση.
Μάρτυρες υπεράσπισης
Ο μαιευτήρας τότε, ως εφημερεύων γιατρός στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, ανέλαβε την νεαρή τσιγγανοπούλα επίτοκο. Κατηγορείται ότι δεν μερίμνησε για τη διαρκή παρακολούθηση, μέσω των απαραίτητων εργαστηριακών, υπερηχογραφικών, καρδιοτοκογραφικών και κλινικών εξετάσεων, της κατάστασης της 19χρονης μητέρας και του κυοφορούμενου εμβρύου της, με αποτέλεσμα να μην αντιληφτεί εγκαίρως την αρχόμενη και εξελισσόμενη αλλοίωση των παλμών, και δη τη βραδυκαρδία του εμβρύου, και να μην υποβάλει εγκαίρως την επίτοκο σε καισαρική τομή.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο του μωρού από ενδομήτρια υποξία, μαζική εισρόφηση αμνιακού υγρού και βαριά περιγεννητική ασφυξία.
Το μωρό όταν γεννήθηκε διασωληνώθηκε και διακομίσθηκε στο Νοσοκομείο Παίδων στην Αθήνα, αλλά δεν κατάφερε να κρατηθεί στη ζωή.
Όλοι οι καθηγητές και οι μαιευτήρες που κατέθεσαν χθες τόνισαν ότι ο κατηγορούμενος γιατρός δεν μπορούσε να κάνει κάτι άλλο με τα δεδομένα που είχε στο συγκεκριμένο περιστατικό. Επισήμαναν πως καθ’ όλη τη διάρκεια παρακολούθησης της επιτόκου, δεν υπήρχε καμία ένδειξη που έπρεπε να τον ανησυχήσει, ώστε να δράσει νωρίτερα και πως όταν καταγράφηκε απότομη βύθιση των παλμών του, τότε άμεσα και σε λίγα λεπτά έκανε καισαρική τομή. Υπογράμμισαν δε ότι δεν υπήρξε καμία καθυστέρηση και ότι η καισαρική έγινε σε πολύ γρήγορους χρόνους.
Απολογία
Ο κατηγορούμενος γιατρός ξεκίνησε στην απολογία του, εκφράζοντας την λύπη του για την απώλεια του νεογνού. Περιέγραψε αναλυτικά το περιστατικό, λέγοντας πως από τη στιγμή που έγινε η εισαγωγή της επιτόκου, αυτή ήταν σε συνεχή παρακολούθηση. Μάλιστα, σημείωσε ότι σε Αγγλία και Ολλανδία σε καμία περίπτωση δεν θα έκαναν εισαγωγή της εγκύου από τόσο νωρίς και ότι οι γιατροί στην Ελλάδα είναι περισσότερο προστατευτικοί και γι’ αυτό έχει μειωθεί στη χώρα μας η θνησιμότητα νεογνών, αλλά έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των καισαρικών. Σχολίασε δε ότι θα πρέπει να βρεθεί μια χρυσή τομή ανάμεσα σε αυτά τα δύο.
Επανέλαβε αρκετές φορές ότι δεν υπήρχε καμία ανησυχητική ένδειξη στην πορεία της γυναίκας ή του μωρού, ούτε κι όταν ξεκίνησε η διαδικασία του τοκετού.
Στην αίθουσα τοκετού ήταν συνεχώς συνδεδεμένη με τον καρδιοτοκογράφο και οι ταχυκαρδίες του νεογνού που καταγράφονταν ήταν απολύτως φυσιολογικές. Τόνισε ότι το «αλάρμ» του μηχανήματος χτύπησε όταν καταγράφηκε η βαριά αλλοίωση των παλμών (βύθιση) στο μωρό και αμέσως ξεκίνησε η διαδικασία καισαρικής, που ολοκληρώθηκε σε λίγα λεπτά. Καθώς το παιδί είχε ασθενές κλάμα και αναπνοή και χαμηλό καρδιακό παλμό, ο παιδίατρος το διασωλήνωσε και διακομίσθηκε στην Αθήνα.
Σε ερώτηση της έδρας για το αν μπορούσε να κάνει νωρίτερα καισαρική τομή, ο κατηγορούμενος γιατρός απάντησε ότι καισαρική γίνεται όταν υπάρχει μεγάλη αιμορραγία της εγκύου, όταν υπάρχει πρόπτωση ομφάλιου λώρου ή βραδυκαρδία. Στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν είχε νωρίτερα καμία από τις 3 ενδείξεις και όταν εμφανίσθηκε η βραδυκαρδία έκανε αμέσως καισαρική.
Υπενθυμίζεται ότι πρωτόδικα ο γιατρός έχει κριθεί ένοχος για ανθρωποκτονία από αμέλεια δια παραλείψεως και του έχει επιβληθεί ποινή φυλακίσεως 10 μηνών με 3ετή αναστολή.
Της Βίκυς Βετουλάκη