Ακριβά πλήρωσε ένας Σύρος την απόφασή του να κυβερνήσει κλεμμένο σκάφος, το οποίο θα μετέφερε παράνομα 28 συμπατριώτες του από την Ελλάδα στην Ιταλία. Μπορεί χθες από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Καλαμάτας να αθωώθηκε για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, αλλά καταδικάστηκε για τη διακίνηση των μεταναστών σε κάθειρξη 150 ετών (εκτιτέα τα 25) και χρηματικό πρόστιμο 2.900.000 ευρώ.
Πρωτόδικα είχε καταδικασθεί σε 153 χρόνια κάθειρξη και το ίδιο χρηματικό πρόστιμο, ενώ κατηγορούμενος τότε ήταν και επιχειρηματίας, ιδιοκτήτης μεγάλου σάιτ ευρέσεως εργασίας, ιδιοκτήτης του σκάφους. Ο επιχειρηματίας είχε μπλέξει στην ιστορία εν αγνοία του, καθώς λόγω απουσίας του δεν είχε αντιληφθεί εγκαίρως την κλοπή του. Στο δικαστήριο εκείνο ο επιχειρηματίας ομόφωνα αθωώθηκε από το δικαστήριο για εμπλοκή του στην υπόθεση.
Με ταχύπλοο
Σύμφωνα με την κατάθεση λιμενικού από το Γύθειο, ανήμερα τις 28ης Οκτωβρίου το 2014 στη Βάθεια Λακωνίας, κοντά στον όρμο Πόρτο Κάγιο, βρέθηκαν 28 μετανάστες από τη Συρία και κοντά στην ακτή προσαραγμένο ένα φουσκωτό ταχύπλοο. Ανάμεσά τους ήταν και ο Σύρος που καταδικάσθηκε ως κυβερνήτης του σκάφους και στο κινητό του τηλέφωνο βρήκαν φωτογραφίες με τον ίδιο να είναι στο τιμόνι του σκάφους και στη θέση του κυβερνήτη. Επίσης, βρήκαν να έχει σκαρίφημα χάρτη ιταλικών και ελληνικών ακτών, ενώ ο ίδιος διαμένει αρκετά χρόνια στην Ελλάδα, καθώς και φωτογραφίες από την οθόνη πλοήγησης του σκάφους. Ως κυβερνήτη του σκάφους τον υπέδειξαν και ορισμένοι από τους μεταφερόμενους μετανάστες, ενώ κάποιοι άλλοι το αρνήθηκαν. Παράλληλα, βρέθηκαν μηνύματα σε σελίδα του στο διαδίκτυο, όπου μιλούσε με ομοεθνή του για «άλλα 10 άτομα που θα συμμετείχαν στο ταξίδι». Ο λιμενικός επίσης κατέθεσε ότι από την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου, βρέθηκε ότι και κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, ο Σύρος συνομιλούσε με Έλληνα από τον Κορυδαλλό, ο οποίος του έδινε οδηγίες. Μάλιστα, αυτόν ενημέρωσε ο Σύρος κυβερνήτης, όταν έπαθε βλάβη η μία από τις δύο μηχανές του σκάφους και προσάραξαν.
Για την Ιταλία
Όπως περιέγραψε ο λιμενικός, από την έρευνα προέκυψε ότι το σκάφος είχε ξεκινήσει από ερημική παραλία της Αττικής, απ’ όπου είχε παραλάβει τους μετανάστες και προορισμός τους ήταν η Σικελία της Ιταλίας.
Το σκάφος ήταν χωρητικότητας 10 ατόμων, ενώ διέθετε μόνο 7 σωσίβια. Ο λιμενικός επισήμανε ότι εκείνη την ημέρα επικρατούσαν κακές καιρικές συνθήκες στην περιοχή. Από την προανάκριση προέκυψε ότι κάθε μετανάστης θα κατέβαλε το ποσό των 3.500 ευρώ, μέρος των οποίων ήταν αμοιβή και του κατηγορούμενου Σύρου.
Στην απολογία του ο κατηγορούμενος Σύρος αρνήθηκε ότι είναι ο μεταφορέας και υποστήριξε ότι ο πραγματικός διακινητής, όταν προσάραξε το σκάφος έφυγε με jet ski. Ισχυρίσθηκε ότι το κινητό του το είχε πάρει άλλος και έκανε κλήσεις, ενώ φωτογραφίες στη θέση του κυβερνήτη είχαν βγάλει όλοι. Τέλος, είπε ότι έδωσε λεφτά σε άγνωστο άτομο, σε καφενείο στην Αχαρνών στην Αθήνα, για να τον βοηθήσει να φύγει για Ιταλία και ότι ήταν κι αυτός ένας από τους μεταφερόμενους.
Της Βίκυς Βετουλάκη