Βέβαιος για τη μεγάλη ανατροπή στο Δήμο Καλαμάτας ο Μανώλης Μάκαρης (φωτογραφίες)


Τη βεβαιότητα πως θα γίνει η μεγάλη ανατροπή στο Δήμο Καλαμάτας, «που θα συζητηθεί σε όλη την Ελλάδα», εξέφρασε χθες βράδυ κατά την προεκλογική του ομιλία στην κεντρική πλατεία της μεσσηνιακής πρωτεύουσας ο υποψήφιος δήμαρχος Μανώλης Μάκαρης, επικεφαλής του συνδυασμού «Ανοιχτός Δήμος – Ενεργοί Πολίτες».
Ο κ. Μάκαρης άσκησε σκληρή κριτική στον απερχόμενο δήμαρχο Παν. Νίκα, λέγοντας: «Ο απερχόμενος δήμαρχος ουσιαστικά δεν είπε στους πολίτες τους λόγους για τους οποίους θα πρέπει να τον επανεκλέξουν. Δεν είπε λέξη για τις οξυμμένες ανάγκες των ανθρώπων, ούτε βέβαια για τις έκτακτες συνθήκες που απειλούν την πόλη με μαρασμό. Είναι φυσικό. Το προεκλογικό πρόγραμμα του κ. Νίκα είναι η ίδια του η θητεία. Είναι ο ίδιος ο δήμαρχος και η πολιτική που έχει επιλέξει απέναντι στην πόλη. Δε θα αλλάξει κάτι τώρα ξαφνικά».
Βολές εξαπέλυσε και κατά της Δημοτικής Αρχής, η οποία, όπως τόνισε, «έχει ήδη κριθεί από τους πολίτες, σε όλα τα πεδία. Κρίθηκε στη σχέση της με την κυβέρνηση των μνημονίων. Σιώπησε για όλα τα μέτρα που συνέθλιψαν την πόλη και τις ζωές των ανθρώπων. Συναίνεσε στη συρρίκνωση και τον οικονομικό στραγγαλισμό του Δήμου. Απουσίασε από τις κεντρικές πρωτοβουλίες της αυτοδιοίκησης, που προσπάθησε να υπερασπιστεί τον εαυτό της. Κρίθηκε για τον αλαζονικό και αυταρχικό τρόπο διαχείρισης των υποθέσεων της πόλης και την πελατειακή αντιμετώπιση των δημοτών. Κρίθηκε και για την ισχνή προσφορά της στη μάχη της καθημερινότητας, σε καιρούς απαιτητικούς, σε καιρούς που η κοινωνική συνοχή όφειλε να είναι η πρώτη προτεραιότητα».
Αναφερόμενος στο συνδυασμό του, σημείωσε ότι αποτελεί «μια αυθεντική αυτοδιοικητική κίνηση “από τα κάτω”, που διεκδικεί την αλλαγή στο Δήμο, απέναντι στους εκπροσώπους της κεντρικής εξουσίας. Δεν είμαστε ανεξάρτητοι, επειδή αυτό επιτάσσει η επικοινωνιακή μόδα. Δεν είμαστε κομματική αυτοδιοικητική παράταξη. Είμαστε απλώς ασυμβίβαστοι με την ιδιοκτησιακή λογική των κομμάτων για την αυτοδιοίκηση. Ασυμβίβαστοι, με το δημαρχοκεντρικό μοντέλο που παράγει αυταρχισμό. Ασυμβίβαστοι με εκείνους που θεωρούν το Δήμο ιδιοκτησία τους».
Ο Μ. Μάκαρης επανέλαβε τις προγραμματικές δεσμεύσεις του συνδυασμού του για το Δήμο Καλαμάτας: «Αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, αναβάθμιση της ποιότητα ζωής, παραγωγική ανασυγκρότηση και δημοκρατία, συμμετοχή των πολιτών». Όπως σημείωσε, οι δεσμεύσεις αυτές «δεν είναι φαραωνικά έργα, ούτε απαιτούν πακτωλό χρημάτων που δεν υπάρχει. Αυτό που χρειάζεται για να υλοποιηθούν είναι τρία πράγματα: μια Δημοτική Αρχή που να ιεραρχεί τις ανθρώπινες ανάγκες πάνω από όλα τα άλλα, η πολιτική βούληση για συγκρούσεις όταν το απαιτεί το καλό της πόλης και η ίδια η αποφασιστικότητα και συμμετοχή των πολιτών».
Δεσμεύτηκε, τέλος, πως «θα λειτουργήσουμε με κέντρο τον πολίτη, τον εργαζόμενο και τον άνεργο, τον αγρότη, την τρίτη ηλικία και, πάνω απ’ όλα, τη νέα γενιά, που τόσα της έχουν στερήσει και τόσα πολλά της χρωστάμε. Γιατί θέλουμε τον πολίτη στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, συμμέτοχο στη δημοτική προσπάθεια, πολύτιμο σύμβουλο και συνεργάτη της Δημοτικής Αρχής».