Το 7ο Διεθνές Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος στην Αρχαία Μεσσήνη ολοκληρώθηκε με επιτυχία και αυτή τη χρονιά ανανεώνοντας το ραντεβού του για του χρόνου με περισσότερες συμμετοχές από όλον τον κόσμο και την Ελλάδα.
Από τις 17 μέχρι και τις 27 Απριλίου, περισσότεροι από 8.000 μαθητές από όλη την Ελλάδα που βρέθηκαν στο Διεθνές Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος, στην μαγευτική και επιβλητική Αρχαία Μεσσήνη, είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν εννέα παραστάσεις από ελληνικούς και ευρωπαϊκούς νεανικούς θιάσους – οι νέοι που συμμετείχαν στους θιάσους ήταν 192 άτομα – οι οποίοι ζωντάνεψαν τον αρχαίο θεατρικό λόγο.
Το φεστιβάλ υποδέχτηκε παραστάσεις από σχολεία της Ισπανίας και της Αγγλίας, όπως και από την Ελλάδα φυσικά. Οι μαθητές και οι επισκέπτες γενικότερα είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις αλλά και να χαρούν μια μοναδική γιορτή του θεάτρου. Η άνοιξη της μεσσηνιακής γης, η άψογη διοργάνωση αλλά και η φιλοξενία εκ μέρους των κατοίκων, καθώς και το ίδιο το αρχαίο θέατρο και ο ευρύτερος αρχαιολογικός χώρος εντυπωσίασαν τους μαθητές και τους καθηγητές που συμμετείχαν στο φεστιβάλ και ανέδειξαν την φυσιογνωμία της σύγχρονης Μεσσήνης με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Το φεστιβάλ φιλοξένησε και πολλές παράλληλες δράσεις που εμβάθυναν την γνώση των νέων γύρω από το αρχαίο θέατρο και την διαχρονικότητά του. Πραγματοποιήθηκε η σημαντική ημερίδα με θέμα «Αρχαίο δράμα, χώροι θέασης & δημοκρατία» – (Π. Θέμελης, Α. Μαρκαντωνάτος, Λύκειο Μεσσήνης), αλλά και παράλληλες εκπαιδευτικές δράσεις στον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Μεσσήνης από 18/4/2018 έως 26/4/2018. Οι επισκέπτες –νέοι από όλον τον κόσμο και την Ελλάδα – πραγματοποίησαν Ηχητικό Περίπατο (ξενάγηση στα ανασκαφικά ευρήματα) και παρακολούθησαν την Αρχαιοελληνική Πομπή, ένα πολύ σημαντικό μουσικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα.
Η μεγάλη συμμετοχή των μαθητών αλλά και οι σημαντικές παραστάσεις από σχολεία τόσο του εσωτερικού όσο και του εξωτερικού αναδεικνύουν το Διεθνές Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος Αρχαίας Μεσσήνης ως έναν πολύ σημαντικό θεσμό για την ευρύτερη περιοχή που συνδυάζει πολλαπλά οφέλη. Η πλούσια ιστορία και το κάλλος της Μεσσήνης «ταξιδεύει» σε όλον τον κόσμο μέσα από τις πολιτιστικές εμπειρίες των νέων που συμμετέχουν στο φεστιβάλ ενώ η περιοχή ωφελείται πολλαπλά, καθώς εισάγεται στον παγκόσμιο χάρτη υψηλού πολιτιστικού ενδιαφέροντος.
Το Αρχαίο Θέατρο της Μεσσήνης στην αυγή της γέννησής του εκτός από τα θεατρικά δρώμενα, χρησιμοποιούνταν και για συγκεντρώσεις δημόσιου ενδιαφέροντος. Από ιστορικής άποψης, αυτό το στολίδι μνημειακής αρχιτεκτονικής θεωρείται ο πρόγονος των κολοσσιαίων θεάτρων και των αμφιθεάτρων της ρωμαϊκής εποχής, καθώς η οικοδόμησή του χρονολογείται στον 3ο π.Χ.
Η πανάρχαια Μεσσήνη συμμετέχει ενεργά μέσω του Φεστιβάλ στην διάδοση της ελληνικής παιδείας, αποτελώντας πυρήνα διάδοσης τους αρχαίου δράματος. Το αρχικό όραμα της δημιουργίας ενός πυρήνα πολιτισμού, που να αποτελεί τόπο συνάντησης των νέων με τις ρίζες του ευρωπαϊκού πολιτισμού, ωριμάζει όπως φάνηκε από την φετινή, 7η διοργάνωση. Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον συμμετοχών στο πρόγραμμα των παραστάσεων, οι οποίες είναι υψηλού επιπέδου και επαγγελματισμού, αλλά υπάρχει και αντίστοιχα μεγάλο ενδιαφέρον από τους θεατές οι οποίοι κυριολεκτικά μαγεύονται από αυτό το μοναδικό σε σημασία και έκταση φεστιβάλ νεανικής δημιουργικότητας και αρχαίας παράδοσης.
Το ραντεβού ανανεώνεται για το 2019 με ακόμα μεγαλύτερες προσδοκίες.
Γεωργία Παναγοπούλου
Αντιδήμαρχος Δήμου Μεσσήνης