Μεγαλώνει η ζήτηση στο εξωτερικό της ελιάς Καλαμών

Μεγαλώνει η ζήτηση στο εξωτερικό της ελιάς Καλαμών

Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα εξελίσσεται η εμπορική περίoδος στην επιτραπέζια ελιά ποικιλίας Καλαμών. Ακόμα υπάρχουν αποθέματα στις αποθήκες, ωστόσο όπως συμβαίνει κάθε χρόνο, όσο πλησιάζουμε προς το καλοκαίρι, οι εμπορικές πράξεις αυξάνονται.
 Η τιμή παραγωγού στη βασική κατηγορία τεμαχισμού έχει πλέον σταθεροποιηθεί στα 2 ευρώ το κιλό σε όλη τη χώρα, ενώ ιδιαίτερη ζήτηση παρατηρείται από το εξωτερικό σε νέα προϊόντα ελιάς Καλαμών, όπως η πάστα ελιάς και η ροδέλα. Σε σχέση με τη νέα χρονιά, οι περισσότεροι παραγωγοί και παράγοντες της αγοράς περιμένουν, καλή χρονιά από άποψη όγκου παραγωγής, εκτός κι αν ο καιρός δεν ευνοήσει και δεν πέσουν αρκετές βροχές.
 «Το προϊόν φεύγει κανονικά στο εξωτερικό, χωρίς προβλήματα και δυσχέρειες αυτή την περίοδο», τονίζει μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο κ. Γιώργος Ντούτσιας, πρόεδρος της Διεπαγγεματικής Επιτραπέζιας Ελιάς (ΔΟΕΠΕΛ).
Σε σχέση με τις τιμές που παραδίδει ο παραγωγός, ο πρόεδρος της ΔΟΕΠΕΛ, επισημαίνει ότι «έχουν σταθεροποιηθεί στα επίπεδα του 2, 2 και κάτι ευρώ το κιλό, η βασική κατηγορία τεμαχισμού των 200 κομματιών σε όλη την χώρα, ενώ έχουν εκλείψει φέτος φαινόμενα μαζικών αγορών, ανεξαρτήτως μεγέθους («σκούπα»)».
Ο κ. Ντούτσιας περιμένει φέτος, ότι η περσινή μικροκαρπία δεν θα επαναληφθεί, καθώς, όπως αναφέρει «κάτι τέτοιο είναι δύσκολο να συμβεί για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά».
«Συνήθως τις χρονιές μετά την μικροκαρπία, όπως συνέβη πέρσι, έρχονται σοδειές μικρότερες, αλλά με πιο χοντρά μεγέθη», μας εξηγεί.
«Η τιμή έχει κάτσει στα 2 ευρώ το 200άρι για όλη την Ελλάδα, αλλά το πρόβλημα είναι πως ένα μεγάλο μέρος της σοδειάς φέτος είναι μικρά μεγέθη. Για τα μεγέθη πάνω από 380 κομμάτια ελιάς ανά κιλό υπάρχει μια δυστοκία στην αγορά, από την άποψη ότι δεν είναι εμπορικά. Για τη νέα χρονιά, η εικόνα της ανθοφορίας δείχνει πολύ καλή», μας επεσήμανε ο κ. Παναγιώτης Δρούσιας, έμπορος ελιάς από τη Λακωνία.
«Η νέα χρονιά προβλέπεται καλή σε σχέση με την ανθοφορία αυτή τη περίοδο», μας ανέφερε η κα Ακριβή Κούκη, υπεύθυνη στο εργοστάσιο ελιάς της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Αγρινίου. «Τώρα παρατηρείται ροή στο εμπόριο και μία στασιμότητα στις παρτίδες που έχουν πολύ ψιλούς τεμαχισμούς. Η εκτίμησή μας είναι ότι το 1/3 της εγχώριας παραγωγής είναι από 300 και πιο ψιλά κομμάτια στο κιλό», πρόσθεσε.