Πέρασαν 72 χρόνια από τις 28 και 29 Απριλίου 1941 που οι συμμαχικές δυνάμεις, υπό την προέλαση των γερμανικών στρατευμάτων, έδωσαν την τελευταία τους μάχη στην ηπειρωτική Ελλάδα, στην Καλαμάτα.
Χθες, ο Δήμος Καλαμάτας, σε συνεργασία με την Αδελφότητα των Απομάχων της Ελληνικής Εκστρατείας 1941, τίμησε τη μνήμη εκείνων που θυσιάσθηκαν για την ελευθερία, Ελλήνων και συμμάχων, κατά τη μάχη της Καλαμάτας, στο μνημείο που βρίσκεται στο νότιο άκρο του Δημοτικού Πάρκου Σιδηροδρόμων.
Στην εκδήλωση παρευρέθησαν Βρετανοί, συγγενείς στρατιωτών που πολέμησαν στη μάχη της Καλαμάτας, ενώ το «παρών» έδωσε ο πρόεδρος της Αδελφότητας των Απομάχων, Frank Gill, παρά το προχωρημένο της ηλικίας του.
«Θυμόμαστε και τιμάμε»
Ο δήμαρχος Καλαμάτας Παν. Νίκας, αφού ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον Νίκο Ζερβή για τη συνεισφορά του στη διοργάνωση της εκδήλωσης κάθε χρόνο, καθώς και τη συμβολή του στην ιστορική καταγραφή των γεγονότων εκείνης της περιόδου και την ανάδειξή τους, ανέφερε: «Θυμόμαστε και τιμάμε τους χιλιάδες στρατιώτες του βρετανικού Σώματος, οι οποίοι με αυτοθυσία πολέμησαν εναντίον των δυνάμεων του Άξονα. Θυμόμαστε και τιμάμε τα εκατομμύρια θύματα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και τις εκατοντάδες χιλιάδες Ελλήνων που έχασαν τη ζωή τους».
Όπως τόνισε, ο αγώνας τότε δόθηκε ενάντια στις ιδεολογίες του ναζισμού και του φασισμού.
Από την πλευρά του, ο κ. Gill ανέφερε πως απουσίαζε η σημαία της Αδελφότητας, επειδή ο σημαιοφόρος Τζοκ Ουάτ δεν είναι καλά στη υγεία του και οι γιατροί δεν του επέτρεψαν να ταξιδέψει, ενώ του ευχήθηκε εκ μέρους όλων ταχεία ανάρρωση.
«Σήμερα είναι η 20ή επέτειος των αποκαλυπτηρίων του μνημείου μας. Τοποθετήθηκε εδώ για μας, ώστε να πραγματοποιούμε την ετήσια τελετή μας. Επίσης, όταν θα έχουμε όλοι αποβιώσει, θα παραμείνει προς τιμήν όλων των πεσόντων συναδέλφων μας, προκειμένου να τους θυμούνται πάντοτε.
Αν επισκεφθείτε το Πολεμικό Κοιμητήριο του Φαλήρου στην Αθήνα, θα δείτε ένα πολύ καλοδιατηρημένο κοιμητήριο με σειρές από ταφόπλακες και επιπλέον 8 μεγάλα μνημεία. Στις δύο πλευρές καθενός από τα μνημεία θα δείτε τα ονόματα όλων εκείνων των ανδρών που έχουν άγνωστους τάφους. Θεωρώ ότι υπάρχουν τόσα ονόματα εκεί, όσες και ταφόπλακες. Όταν σας λέγω ότι 2.888 άνδρες έχασαν τη ζωή τους σε μιαν εκστρατεία που διήρκεσε λιγότερο από 3 εβδομάδες, περίπου 1.000 την εβδομάδα, πώς μπορούμε να το ξεχάσουμε;», είπε χαρακτηριστικά.
Στο περιθώριο της εκδήλωσης γνωστοποίησε ότι παραμένουν στη ζωή, όπως γνωρίζει, περί τους 6 βετεράνοι της Ελληνικής Εκστρατείας 1941, ενώ είναι πιθανό να υπάρχουν ορισμένοι ακόμη που δεν είναι μέλη της Αδελφότητας.
Στο πλαίσιο της τελετής αναπέμφθηκε από ιερέα της Μητρόπολης Μεσσηνίας επιμνημόσυνη δέηση για την ανάπαυση των ψυχών των Ελλήνων και φιλελλήνων πεσόντων κατά τη μάχη της Καλαμάτας. Κατατέθηκαν στεφάνια από τους Έλληνες επισήμους και τους εκπροσώπους των Βρετανών, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και ανακρούσθηκαν οι εθνικοί ύμνοι της Βρετανίας και της Ελλάδας. Τιμές απέδωσε άγημα από την 120 ΠΕΑ.